I år er det 30 år siden Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet 10. oktober som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden. Alle har en psykisk helse. Og de fleste opplever at det går opp og ned her i livet. Både gjennom jobben som veileder og som venn har jeg kommet i kontakt med mange som har vært langt nede. Jeg har kjent på en og annen dal selv.

Det å møte mennesker i nød er krevende, men det er også ekstremt givende. Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er: Vi trenger hverandre. #løftblikket.

De aller fleste opplever at livet blir litt lettere når de får noen som ser, lytter og støtter – og rollen som veileder og medmenneske er derfor som oftest en svært takknemlig en.

Men så er det av og til noen som mister troen og håpet. Når noen ikke orker mer, kan det saktens føles som om man ikke orker mer selv heller.

Noen ganger føles det som om hjertet får litt mye bank. Da trenger vi hverandre. Vi trenger noen eller noe som kan gi håp. For hvis vi bare aner et lite håp om at ting vil bli bedre, så er det lettere å si – og mene det:

Jeg orker mer.

Kjenn på den enorme forskjellen, fra «jeg orker ikke mer» til «jeg orker mer».

Noen så meg, noen forstod meg, noen lyttet, noen tok mine tanker og meninger på alvor, noen ga av sin tid, noen trodde på meg, noen lot meg slippe til, noen lot meg bidra, noen hjalp meg å finne veien videre.

Alle kan vi være noe for noen.

Så vi har hverandre.

Så vi orker mer.

Foto: Dan Meyers / Unsplash

Relaterte innlegg