Det var søsteren min som nevnte ordet for meg første gang, og hvor hun hadde begrepet fra vet jeg ikke. Men jeg tatoverte det umiddelbart på hjertet. Det formelig kilte i magen da hun sa det. Er du klar? Smak litt på dette:

Vei-glede.

JA! Sang det inni meg. La alle oss som har muligheten, bedrive mer vei-gleding!

Foreløpig får du ingen treff på google når du søker ordet veiglede eller veigleding/veigledning. Det er jo nesten ikke til å tro at det ikke flommer over av gode artikler om vei-gleding allerede. Søker du på veg-glede handler det mest om kafeer ved motorveien eller friluftsturer. For meg handler det selvfølgelig om karriereveiledning. For evig og alltid omdøpt i mitt hjerte til Karrierevei-gleding.

Som karriereveiledere må vi ha faglig kompetanse for å utøve veiledning innen våre fagområder. Vi må også ha sosial kompetanse og evne til å sette oss inn i andres situasjon. Deltakere som er på tiltak hos oss, skal dessuten lære eller oppdage noe nytt. Om seg selv, og om mulighetene der ute. Målet er at det skal være en lystbetont reise. Da hjelper det med oppfølging av en faglig og sosialt kompetent karrierevei-gleder!

I min nye rolle kommer jeg til å samarbeide med flere ansvarlige ledere med fagansvar. Jeg døper dem herved om til fag-gledere.

Fag-glede! Fag-gleding!

Jeg syns det er så inspirerende med engasjerte fagmennesker som klarer å holde seg oppdatert og formidle kunnskapen på en slik måte at vi som lærer ivrer etter å ta det i bruk.

Det er en luksus å ha en hverdag å gå til der en av kjerneverdiene er Arbeidsglede, og der alle er opptatt av læring, utvikling og målet om at alle skal med. Jeg føler at jeg er på lag med Norges råeste karrierevei-gledere, og som jeg har nevnt mange ganger i årenes løp slutter jeg ikke å forbauses over utholdenheten, kampviljen og de enorme ressursene som bor i mennesker som ønsker endring.

For alle har noe å bidra med! Et samfunn trenger et utall ulike oppgaver løst, og kunsten er å matche disse oppgavene med personer som kan løse dem. Det trengs ikke alltid plettfrie CV-er, perfekt norsk språk, eller totalt fravær av fysiske eller psykiske helseutfordringer. Det trengs en jobbmatch! Og det trengs arbeidsgivere som skjønner dette og er villige til å vurdere kandidatene som ikke kan tikke av alle boksene. La oss bare si at vi trenger flere inkluderingsvillige arbeids-gledere!

Ifølge blant annet VG i går, hevdes det at Ukrainas regjering søker frivillige hackere. Tror du ikke det er revnende likegyldig om kandidatene har slitt med angst/depresjon eller har en fysisk sykdom. Spørsmålet er vel heller; er de motivert? Og viktigst av alt, har de det som trengs for å få jobben gjort?

Om det virker overveldende, håpløst og umulig å redde verden, så finnes det helt konkrete ting vi kan gjøre her og nå, for å gjøre noens verden uendelig mye bedre.

Arbeidsinkludering og forhindring av utenforskap er et viktig bidrag med ringvirkninger langt utenfor enkeltindividet.

Ta kontakt om din bedrift vil gå foran og lede. Eller glede, om du vil.