Jeg gikk fra dør til dør hos forskjellige bilverksteder. Det var bare mekaniker jeg ville jobbe som

Karim

Timeline

Jeg ventet

I fem år satt jeg på asylmottaket. Man får ikke gå på skole der, eller jobbe. Det var vanskelig. Alle sa at hvis du får opphold, da kan du gjøre nesten alt. Så jeg ventet

Drømmejobben

I Afghanistan jobbet jeg som bilmekaniker, og det ville jeg gjøre i Norge også. Da jeg ikke fikk lærlingplass og gikk arbeidsledig en stund, begynte alle å si at jeg måtte finne meg en annen type jobb. I butikk eller som renholder. Men jeg sa nei, jeg har erfaring som mekaniker.

Fra dør til dør

Jeg maste litt for å få plass på kurs. Jobbveilederen min var veldig flink, og hun fortalte meg hvordan jeg kunne presentere meg for norske sjefer. Så jeg gikk rundt til forskjellige bilverksteder og banket på for å finne praksis. Første sted måtte jeg gi kortet mitt til hun som satt i resepsjonen. På det neste stedet sa de at sjefen var forkjølet, og ikke på jobb. Jeg gikk videre.

Praksisplassen

Det tredje stedet møtte jeg sjefen. Jeg sa at jeg ville jobbe for han, og at jeg kunne jobbe gratis. Da han hørte det, sa han ja. Jobbveilederen min ordnet med praksiskontrakt, og så startet jeg. Han hadde aldri hatt noen i praksis før, han visste ikke hva det var. I løpet av seks måneder i praksis kom jeg bare for sent én gang. Som oftest kom jeg før, og gikk senere enn de andre. Og hvis noen kunder ble forsinket, meldte jeg meg frivillig til å vente.

Fast jobb og snart fagbrev

Nå har jeg fast jobb. Jeg tjener pengene mine selv, og det er viktig. Med penger kan du gjøre alt. Nå har jeg fått lån og skal kjøpe meg leilighet. På jobben er jeg den med mest praktisk erfaring, men jeg har ikke fagbrev. Det skal snart endre seg, planen er å ta fagbrev når jeg får fem års erfaring. Jeg er veldig glad i jobben!

Harde fakta

Alder: 32. Tre ord om meg selv: presis, målrettet og rolig. Drømmejobb: bilmekaniker med fagbrev. Jobber nå som: bilmekaniker.

Andre referanser

 • Morten Andrè

  Mekaniker

  Jeg gruet meg i flere dager før jobbintervjuet, men jeg gikk likevel
  Vis mer
 • Adam

  Butikkleder

  Ingen banker på døren din og spør om du vil ha en jobb
  Vis mer
 • Anne-Hilde

  Økonomikonsulent

  Regnskapslæreren ga meg faglig trygghet. Jobbveilederen ga meg troen på at jeg kunne nå mine mål
  Vis mer