Ingen banker på døren din og spør om du vil ha en jobb

Adam

Timeline

Butikkdrømmen brast

Det var egentlig butikkjobb jeg elsket. Jeg hadde jobbet 18 år med varehandel i Polen, men da jeg kom hjem etter noen år i USA fant jeg ingen jobb innen dette. Derfor takket jeg ja til et tilbud om snekkerjobb gjennom Adecco. Jeg fikk kontrakt og norskkurs først, så reiste jeg til Norge.

Kurset

Etter to år som snekker ble jeg permittert. Jeg hadde hørt at JobLearn hjalp mennesker med å finne jobb og praksis, så jeg spurte NAV om å få plass på et kurs. Det var jobb i butikk jeg ville ha, og jeg håpet en praksisperiode kunne hjelpe meg å nå målet.

Kulturforskjell

Måten man skriver CV og søknad på i Polen er veldig annerledes enn i Norge. Første gang jobbveilederen min så den norske CV-en min, kastet hun den rett i søpla. Neste versjon ble mye bedre!

Fra praksis til jobb

Etter praksis hos Bunnpris fikk jeg tilbud om to dager jobb i uken. Først ble jeg skuffet, men så lovte sjefen at det skulle bli mer etter hvert. Og det ble det. Det endte med at jeg fikk en 100 % fast stilling.

Jobb? Nei takk.

Etter å ha vært ansatt i ett år ble jeg assisterende butikkleder. En dag ble jeg invitert med på en samling for alle Bunnpris butikksjefer i Oslo. Distriktssjefen var også til stede på møtet. Han kom plutselig bort til meg og spurte om vi kunne ta en prat. Det viste seg at han ønsket å gi meg ansvaret for min egen butikk. Dette hadde jeg ønsket meg lenge, men jeg var redd språket mitt ikke var bra nok. Så det første jeg sa var, nei, nei, nei.

Det ordnet seg

Det hørte jeg ikke, sa distriktssjefen da. Og hvis du lurer på noe så kan du alltid ringe til meg, sa min daværende sjef. Jeg har fått mye hjelp av han. Nesten alt jeg kan av norsk språk har jeg lært i praksis og på jobb. De første månedene som butikkleder gruet jeg meg til å svare på telefonen hver gang den ringte. Nå går det mye bedre.

Praksis gir muligheter

Mange sier at man ikke får jobb etter praksis, og at bedriften bare vil spare penger på praksiskandidaten. Selvsagt vil en arbeidsgiver spare penger, alle vil det. Men det mange ikke forstår er at de også vil tjene penger. Hvis jeg som arbeidsgiver har en flink person i praksis, så vet jeg at han vil tjene penger for meg som ansatt. Og da får han jobb.

Harde fakta

Alder: 43. Tre ord om meg selv: ærlig, direkte, ansvarsfull. Gikk på kurs: jobbsøkerkurs for polskspråklige. Jobber nå som: butikkleder. Drømmejobb: butikkleder.

Andre referanser

 • Anne-Hilde

  Økonomikonsulent

  Regnskapslæreren ga meg faglig trygghet. Jobbveilederen ga meg troen på at jeg kunne nå mine mål
  Vis mer
 • Solfrid

  Arkivar

  Du finner ikke gnisten hjemme i sofaen. Det gjorde i alle fall ikke jeg
  Vis mer
 • Karim

  Mekaniker

  Jeg gikk fra dør til dør hos forskjellige bilverksteder. Det var bare mekaniker jeg ville jobbe som
  Vis mer